Spania

Spania sau Regatul Spaniei este o tara situata in sud-vestul Europei, membra a Uniunii Europene. In nord-est se invecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar, avand de asemenea doua arhipelaguri, situata unul in Marea Mediterana si celalalt in Oceanul Atlantic. De asemenea, de Spania apartin doua mici teritorii din nordul Africii (care include orasele autonome Ceuta si Melilla), precum si enclava Llivia din Pirinei.

Istorie :

In secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor. Insa controversa asupra succesiunii la tron a consumat tara in secolul XVIII prin ocupatia din partea Frantei in timpul erei napoleonice la inceputul anilor 1800 si a condus la o serie de conflicte armate si revolte intre liberali si suporterii Vechiului Regim in mare parte a secolului XIX ; un secol ce a reprezentat si pierderea a mare parte din coloniile spaniole din Americi, culminate in Razboiul Spano-American din 1898.
Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din Americi. O perioada de dictatura ( 1923-1931) s-a incheiat prin stabilirea celei de A Doua Republica Spaniola.
Totusi, in anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism in crestere.Dupa moartea dictatorului Generalul Franco in noiembrie 1975, succesorul sau desemnat personal, Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de conducator al statului. Spania a aderat la OTAN in 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene in 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice – Tara Bascilor, Catalonia si Galicia – li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.

Geografie:
Frumusetea unica si asezarea sa geografica privilegiata, intre Europa si Africa, au facut din aceasta tara, inca din antichitate o rascruce, un punct de intalnire intre est si vest. Diversitatea culturala, amestecul de civilizatii care si-au gasit aici un loc ideal, au lasat in urma lor o cultura originala, unica, un experiment admirabil.
Spania este o tara variata si foarte diferita : Nordul umed si verde ; Centrul ses, rar populat ; Coasta Mediteraneeana fertila si stralucitoare ; Sudul (Andalusia) cel mai renumit, uscat si fierbinte si cele doua arhipelaguri, Baleare si Canare care sunt destul de diferite. Veti gasi aici o retea de hoteluri, pensiuni si case rurale, toate dotate cu servicii deosebite, adaptate cerintelor celor mai variate categorii de turisti.